Как да изберете камера за видеонаблюдение: Пълен наръчник

камера за видеонаблюдение

Въведение:

Избирането на правилната камера за видеонаблюдение може да бъде много объркващо, особено след като има толкова много възможности на пазара. Важно е да изберете камера, която ще Ви предостави точно това от което имате нужда. Изборът на грешна камера за наблюдение може да се окаже голяма загуба на време и пари. Тази статия ще Ви послужи като подробен наръчник, за да Ви помогне да изберете правилната камера за видеонаблюдение. 

Определете от какво имате нужда

Преди да изберете камера за видеонаблюдение, трябва да определите вашите нужди за сигурност. Това включва следните въпроси:

 • Какво е пространството, което трябва да бъде покрито от видеонаблюдението?
 • Каква е основната заплаха или риск за сигурността на пространството?
 • Как ще захранвате камерата на мястото където искате да я поставите?
 • Колко дълго трябва да бъдат запазвани записите от видеонаблюдението?

Когато отговорите на тези въпроси, ще можете да определите броя и видовете камери, необходими за покриване на вашите нужди за сигурност. Например, ако основната заплаха е някой да влезе през входната врата, можете да изберете статична охранителна камера. Ако трябва да се покрие голямо пространство, ще имате нужда от повече камери, поставени на различни места или една въртяща се.

Също така, ако желаете камерите да записват за определен период от време, ще имате нужда от по-голяма карта памет, която се поставя в самата камера или от платен месечен абонамент за запазване на записите в облачно пространство. 

Важно е да изберете камери, които отговарят на вашите нужди за сигурност, за сте сигурни и да се чувствате защитени.

Видове камери за видеонаблюдение

Съществуват няколко различни видове камери за видеонаблюдение, включително:

Куполни Камери

Камерите за видеонаблюдение могат да бъдат куполни или така наречените булет (от английски език Bullet). Куполните камери имат форма на купол и често са поставени на тавани. Те осигуряват 360-градусово покритие и са по-трудно забележими, което ги прави подходящи за наблюдение на големи области или за дискретно наблюдение вътре в помещения.

Статични Камери 

Камерите във формата на куршум могат да се монтират на повече места и често се поставят на стени. Те осигуряват директно насочено изображение и са по-лесни за насочване към конкретна зона. Те също могат да бъдат устойчиви на вандализъм и на външни атмосферни условия.

Въртящи се Камери (PTZ)

PTZ камерите (камери, които могат да се движат по вертикала, хоризонтала и да доближавате образа) осигуряват гъвкавост на наблюдението. Те могат да се насочват към конкретни зони, да следят движения и да извършват автоматични задачи. Те са често използвани за видеонаблюдение на големи пространства, като паркинги или улични кръстовища.

Безжични камери

Безжичните камери осигуряват гъвкавост на монтажа и са по-лесни за инсталиране във всеки един момент. Те работят чрез безжична мрежа и не изискват захранваща връзка. Това ги прави подходящи за наблюдение на обекти, където кабелите може да бъдат проблем, като например на открито.

Изборът на камера за видеонаблюдение зависи от вашите нужди за сигурност и от условията на мястото, където ще бъде поставена. Някои от факторите, които трябва да вземете предвид, са размерът на обекта, нивото на осветеност, присъствието на вандализъм или атмосферни условия, както и нуждите ви за гъвкавост на наблюдението.

Независимо от това кой тип камера за видеонаблюдение изберете, винаги е важно да изберете качествена камера с добра разделителна способност на изображението и с вградени функции за защита от злоупотреби, като защитен достъп с парола и криптиране на данните.

В следващата секция ще обсъдим някои от другите фактори, които трябва да се вземат предвид, когато избирате правилната камера за видеонаблюдение.

Качество на Картината 

Качеството на изображението е един от най-важните фактори при избора на подходяща камера за видеонаблюдение. То се определя от резолюцията, чувствителността на сензора и обектива на камерата.

Факторите, които влияят на качеството на изображението, са:

 • Резолюцията: Това е броят на пикселите, които се използват за създаване на изображението. По-високата резолюция дава по-детайлни и ясни изображения.
 • Чувствителността на сензора: Това е способността на сензора на камерата да събира светлина. По-високата чувствителност дава по-добри изображения в условия на слаба осветеност.
 • Обективът: Това е оптичната система, която събира светлина и я преобразува в изображение. Качественият обектив може да даде по-чисти и ясни изображения.

Резолюцията е основен фактор за качество на изображението. Различните резолюции, налични за камерите за видеонаблюдение, са:

Камерите с по-висока резолюция дават по-ясни и детайлни изображения, но също така изискват повече памет за съхранение на записите. В зависимост от Вашите нужди, може да се избере подходящата резолюция на камерата.

Важно е да се има предвид, че качеството на изображението може да бъде засегнато от други фактори като осветеността, качеството на софтуера за обработка на изображенията. При избора на камера за видеонаблюдение е важно да се вземат под внимание всички фактори, които могат да влияят на качеството на изображението.

Позициониране на камерата

Това е също много важна стъпка и трябва добре да обмислите къде да поставите камерата за видеонаблюдение преди да закрепите финално. Ето някой от факторите, над които трябва да помислите:

 • Обхват на видимостта: Изберете място, което ще осигури най-добрата видимост за камерата, така че да можете да покриете желаната област. Това може да се постигне чрез поставяне на камерата на достатъчна височина и подходящ ъгъл. Важно е също да съобразите разстоянието от самата камерата до обектите които ще преминават пред нея.
 • Осветление: Осветлението на мястото, където ще бъде поставена камерата, е важен фактор за качеството на записа. Ако има много светлина или твърде малко светлина, може да се наложи използването на камера с по-висока светлочувствителност или по-ниска светлочувствителност.
 • Издръжливост на камерата: Преди да изберете място за поставяне на камерата, трябва да проверите дали е защитена от външни влияния, като вода, прах и вандализъм. Камерите за външен монтаж FipTec са защитени с IP66 сертификат за водоустойчивост и прахоустойчивост, докато камерите предназначени за домашна употреба не са водоустойчиви.  
 • Окабеляване: Важно е да се има предвид дължината на кабелите, когато се избира място за монтаж на камерата. Кабелите трябва да бъдат достатъчно дълги, за да достигнат до мястото, където ще бъде поставена охранителната камера. Може да го постигнете чрез обикновен удължител или специален удължаващ кабел за захранване на камери за външен монтаж.

Препоръчителна височина за монтаж на камерата е между 2,5 и 3 метра. Това ви позволява да наблюдавате по-широко като същевременно осигурявате достатъчна защита от вандализъм.

Нощно виждане

Нощното виждане е важна функция за камерите за наблюдение, тъй като много престъпления се извършват през нощта или при слаба осветеност. Нощното виждане позволява на камерата да заснема ясни и детайлни изображения дори при слаба светлина или пълна тъмнина.

Нощното виждане работи чрез използване на инфрачервени светлини, които излъчват светлина, невидима за човешкото око, но която камерата може да засече и да използва за заснемане на изображения. При избора на камера с нощно виждане е важно да се обръща внимание на дистанцията на излъчване на инфрачервената светлина и качеството на изображението при слаба светлина.

Съществуват различни типове нощно виждане за камерите за наблюдение, като:

 • Инфрачервено осветление – този тип нощно виждане използва инфрачервена светлина за осветяване на обекта. Камерите с инфрачервено осветление могат да заснемат ясни изображения на обекти до определено разстояние, обикновено до 15 метра, 20 метра и до 25 метра.
 • Умен нощен режим – Камерите за видеонаблюдение FipTec разполагат с вградени инфрачервени и бели лед светлини, които позволяват 3 основни режима. 
 • Първият е да работят в пълен мрак само използвайки инфрачервената светлина и така изображението е черно бяло;
 • Вторият режим е камерата да работи използвайки само бялата лед светлина през нощта, което позволява мястото да бъде осветено през нощта и да имате цветна картина дори през нощта; 
 • Третият режим дава възможността камерата да работи с инфрачервена светлина и в момент в който обект премине през камерата да светне белите светлини и така да освети добре обекта, както и до известна степен да го уплаши и предотврати намеренията му. 

При избора на камера за нощно виждане е важно да се внимава при инсталирането на камерата, тъй като светлинните източници като фарове, прожектори и други могат да доведат до неравномерно осветление на обектите и да попречат при заснемането на събитие. Подходящата нощна видимост на камерата може да направи огромна разлика в предотвратяването или разследването на престъпление.

Съхранение

Съхранението е един от най-важните аспекти на видеонаблюдението, тъй като камерите записват и съхраняват видео записи за по-късно възпроизвеждане. Съществуват различни опции за съхранение на записи, включително на карта памет, локален хард диск, на облачен сървър (cloud storage) или на мрежово устройство за съхранение (NVR). Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци.

Локалното съхранение 

Това е най-често използваният метод за съхранение на видеозаписи. Тази опция предлага бърз достъп до записите без нужда от големи разходи. Често разхода е само свързан със закупуването на MicroSD карта памет след което се поставя в камерата и тя записва директно върху картата памет. След като картата памет се запълни, камерата презаписва върху най-старият запис. 

Повечето камери с резолюция Full HD (1920 х 1080) записващи картина и звук на карта памет успяват да запълнят:

Облачното съхранение (Cloud storage)

Този метод позволява на потребителите да съхраняват записи на отдалечени сървъри, като предоставя по-голяма защита и достъпност, но основното тук е, че се заплаща месечна или годишна потребителска такса. Тази такса се определя от различните приложения с които камерите работят. 

Мрежовите устройства за съхранение 

Мрежовите устройства (NVR) могат да бъдат полезни за по-голямо място за съхранение на записи и имат вградена защита на данните, но те също са по-скъпи и могат да изискват професионална инсталация, както и допълнителен софтуер за управление.

Допълнителни функции

Засичане на Движение

Всички камери за видеонаблюдение FipTec разполагат с функция за засичане на движение. Моделите работещи с приложението YCC365 Plus имат допълнителна функция за засичане и на звук. Тази функционалност позволява на камерите да бъдат настроени да записват само при засичане на движение, с което допълнително се увеличава времето за запис и се пропускат кадри където нищо се случва. Детекцията на движение обикновено използва софтуер за обработка на изображения, който разпознава движенията и стартира записа на видео.

Телефонни Известия

С напредването на технологиите, потребителите на камери FipTec имат възможност да получават известия за засичане на движение или звук директно на техния телефон. Известието е директно (Push notification) и пристига за секунди до Вас, позволявайки Ви да видите в реално време какво се случва там, където е камерата. Повечето приложения позволяват чувствителността на засичане на движение и звук да бъде контролирана и така да получавате по-точни известия.

Запис на аудио

Записът на аудио е функция на по-новите модели камери за видеонаблюдение, която позволява на камерата да записва звукови сигнали в допълнение към видеото. Това може да бъде полезно за заснемане на разговори или други звукови събития, свързани с наблюдението.

Това е възможно благодарение на вграденият микрофон в камерата. Всички модели разполагат с двупосочна аудио връзка, като по-високият клас модели с приложението YCC365 Plus и iCSee Pro разполагат с подобрени говорители, които могат да служат и като автоматична аларма при засичане на движение. 

Достъп от разстояние

Благодарение на безплатните приложения YCC365 Plus и iCSee Pro за Android и iPhone, имате достъп до камерите Ви от всяка точка на света. След бърза регистрация в приложението и лесно свързване на камерата може да я управлявате, наблюдавате на живо и преглеждате записи без никакви затруднения. След първоначалното свързване можете дори да имате достъп до камерите през компютър без нужда от инсталиране на допълнителен софтуер. В инструкциите за инсталиране е посочено как точно да направите това, без значение дали използвате Windows, Mac OS или Linux. 

Често задавани въпроси

Колко струват видеонаблюдението камери?

Цената на камерите за видеонаблюдение може да варира в голяма степен в зависимост от типа на камерата, качеството на изображението, наличността на допълнителни функции и др. В ценовия диапазон от 50 лв. до 300 лв. може да се намерят качествени камери за домашно използване, докато професионалните камери за бизнеса и обществените сгради могат да струват хиляди лева.

Мога ли да инсталирам камера за видеонаблюдение самостоятелно?

Предимството на камерите FipTec е, че нямате нужда от разходи за техници и монтаж. Свързването на камерите отнема не повече от минута, като следвате стъпките от инструкциите за инсталиране. Приложенията за камерите са направени да бъдат лесни и интуитивни за използване, а самите камери се монтират лесно, като всички крепежни елементи са част от камерата. Допълнително може да имате нужда от удължаващ кабел, карта памет и UPS, които не са включени в комплекта

Заключение:

Изборът на правилната камера за наблюдение е от решаващо значение за защитата на вашето имущество и сигурността на вашия дом или бизнес. Преди да закупите камера, е важно да определите вашите нужди за сигурност, да изберете подходящия тип камера, да обмислите местоположението, където ще бъде поставена, качеството на изображението, възможностите за нощно наблюдение, опциите за съхранение и допълнителните функции, които могат да увеличат сигурността ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *