Двубандови безжични камери за видеонаблюдение – 2.4GHz и 5GHz Обяснени

Модем за Двубандови безжични камери за видеонаблюдение

Какво е Двубандова Безжична Мрежа?

Двубандовата безжична мрежа е мрежа, която използва две различни честотни ленти за предаване на данни. Обикновено тези ленти са 2,4 GHz и 5 GHz. Това означава, че устройствата, свързани към тази мрежа, могат да използват по-широк спектър от честоти, което може да осигури по-голяма скорост на трансфер на данни и по-голяма стабилност на безжичния интернет. Двубандовите мрежи са особено полезни в големи домове или офиси, където има много устройства, свързани към една мрежа, тъй като могат да осигурят по-голям обхват и по-добра производителност на мрежата.

Каква е Разликата Между Двете Мрежи ? 

Модем излъчва сигнал към лаптоп и телефон

Разликата между 2,4 GHz и 5 GHz честотните ленти е в тяхната ширина на канала и способността им да проникват през различни материали.

2,4 GHz честотната лента има по-широк канал от 5 GHz – обикновено 20 MHz, 40 MHz или 80 MHz. Това я прави по-подходяща за използване в по-големи области и за пренос на данни на по-големи разстояния. Но тъй като много други устройства, като например микровълнови печки, безжични телефони, Bluetooth устройства и други, също използват 2,4 GHz честотна лента, може да има повече смущения и интерференции в мрежата.

5 GHz честотната лента има по-тесен канал от 2,4 GHz – обикновено 20 MHz, 40 MHz или 80 MHz. Това я прави по-подходяща за използване в по-натоварени области, където има много други безжични мрежи. Тъй като 5 GHz честотната лента има по-голяма честота, може да пренася по-малко информация на по-къси разстояния, но пък може да осигури по-бърза скорост на трансфер на данни.

Общо взето, 2,4 GHz честотната лента е подходяща за използване в големи области и за пренос на данни на по-големи разстояния, докато 5 GHz честотната лента е по-подходяща за натоварени области и за по-бърза скорост на трансфер на данни на по-къси разстояния.

Как да разберем каква е нашата мрежа – 2,4GHz или 5 GHz ?

Бял модем за Двубандови безжични камери за видеонаблюдение с разпънати антени

За да разберете коя безжична мрежа използва вашият рутер или точка за достъп, можете да следвате тези стъпки:

  1. Отидете до настройките на безжичната мрежа на вашия компютър или мобилно устройство.
  2. Търсете опцията за „SSID“ или името на мрежата.
  3. Ако името на мрежата завършва на „5G“ или „5GHz“, това означава, че мрежата използва 5 GHz честотна лента.
  4. Ако името на мрежата не завършва на „5G“ или „5GHz“, то мрежата използва 2.4 GHz честотна лента.

Ако не можете да откриете името на мрежата, можете да проверите ръководството за употреба на рутера или да се свържете с вашия интернет доставчик за помощ.

Камери за Видеонаблюдение работещи с 2.4Ghz 

Повечето камери за видеонаблюдение работят при честота 2,4 GHz. Това включва много безжични камери и традиционни аналогови камери, които са свързани с безжичен предавател. Тези камери обикновено използват Wi-Fi за предаване на видео сигнала до маршрутизатора или безжичния приемник.

Тъй като 2,4 GHz е стандартната честотна лента за безжична комуникация, повечето камери за видеонаблюдение, които използват безжична връзка, ще работят при 2,4 GHz честота. Това включва много популярни модели като:

Камера за Видеонаблюдение FipTec LV06W

Камера за Видеонаблюдение FipTec LV07-Pro

Камера за Видеонаблюдение FipTec LV08 Робот

Камера за Видеонаблюдение FipTec LV15 FullHD+

Външна Камера за Видеонаблюдение FipTec LO12 Advanced

Важно е да отбележим, че за да избегнете потенциални смущения в безжичната мрежа, е препоръчително да не се използват прекалено много устройства, които използват 2,4 GHz честота. Това може да включва други безжични устройства, като например телефони, таблети, компютри, Wi-Fi маршрутизатори и други.

Камери за Видеонаблюдение работещи с 5Ghz 

Камери за видеонаблюдение, които работят при честота 5 GHz, са обикновено високотехнологични безжични IP камери. Тези камери обикновено използват безжичен стандарт 802.11ac или по-новите 802.11ax (Wi-Fi 6) за безжична връзка с маршрутизатора или безжичния приемник.

Камери за видеонаблюдение, които работят при 5 GHz честота, предлагат по-висока скорост на предаване на данни и по-надеждна връзка, тъй като тази честота по-малко се използва от други устройства и не се смущава толкова често. Това ги прави подходящи за по-големи мрежи за видеонаблюдение, където може да има много камери, които трябва да се свържат към една и съща мрежа.

Камерата за видеонаблюдение е изобразена FipTec LV5G с графични елементи, които представят и обясняват нейните основни характеристики.
  • 5GHz WiFi Свързване и Достъп Отвсякъде
  • Автоматичен Нощен Режим
  • Директни Телефонни Известия
  • Детектор за Движение
  • Наблюдение от Няколко Потребителя
  • Двупосочно Аудио

Камери за Видеонаблюдение работещи с Ethernet връзка

Камерите за видеонаблюдение с Ethernet връзка осигуряват стабилна връзка и са обикновено предпочитани за по-големи мрежи за видеонаблюдение, където е необходимо да се свързват много камери към една и съща мрежа. Тези камери използват кабелна мрежа, за да се свържат директно към мрежовия комутатор или рутер, като осигуряват по-стабилна връзка и по-високи скорости на предаване на данни, в сравнение с безжични камери за видеонаблюдение.

Камера за Видеонаблюдение FipTec LV07-Pro

Външна Камера за Видеонаблюдение FipTec LO17

Външна Камера за Видеонаблюдение FipTec LO22 Pro

Въпреки това, камерите с Ethernet връзка не са винаги практични за всички места, където може да се налага инсталиране на видеонаблюдение, особено когато не е възможно да се прокара кабел. В такива случаи, безжични камери за видеонаблюдение са по-удобни за инсталиране и могат да се използват както на 2.4 GHz, така и на 5 GHz честота, в зависимост от наличността на подходяща мрежова инфраструктура.

Така че, нито едната опция не може да бъде приемана като „най-добра“ във всички ситуации, а по-скоро зависи от конкретните нужди и условия на местоположението, както и от наличието на мрежова инфраструктура.

Коя Камера за Видеонаблюдение да избера?

Като професионалисти в сферата на видеонаблюдението, нашият личен избор за честота на безжични камери за видеонаблюдение би бил 2,4 GHz. Има няколко причини за това.

  • По-голям обхват – 2,4 GHz честотата има по-голям обхват в сравнение с 5 GHz честотата. Това означава, че безжичните камери с 2,4 GHz ще имат по-добро покритие в по-големи помещения или на открити пространства.
  • По-разпространена технология – 2,4 GHz честотата е по-стара и по-разпространена технология, което означава, че обикновено камерите с 2,4 GHz честота са по-евтини и по-лесни за намиране в магазините.
  • По-добро проникване – 2,4 GHz честотата има по-добро проникване на стени и други препятствия в сравнение с 5 GHz честотата. Това може да бъде полезно, ако желаете да инсталирате камерата вътре в къщата си, където има множество стени и други препятствия, които биха могли да намалят качеството на връзката.

Тези са някои от причините, поради които лично аз бих избрал безжична камера с 2,4 GHz честота. Все пак, изборът на камера за видеонаблюдение винаги зависи от конкретните нужди и условия на местоположението, където ще се инсталира. Може да разгледате и Как да изберете камера за видеонаблюдение – №1 Наръчник

Често Задавани Въпроси 

Как да избера подходящата камера за моето видеонаблюдение?

При избора на камера за видеонаблюдение трябва да вземете предвид мястото, което ще бъде наблюдавано, нуждите ви от видео запис, резолюцията, функциите за наблюдение и контрол, като например нощно виждане и движение.

Как да свържа камерата към мрежата?

Камерите за видеонаблюдение могат да бъдат свързани към мрежата чрез Ethernet кабел или безжично, използвайки Wi-Fi връзка. За да свържете камерата към мрежата, трябва да следвате инструкциите на производителя и да осигурите подходящата мрежова инфраструктура.

Как да записвам и преглеждам видео от камерата за видеонаблюдение?

За да записвате и преглеждате видео от камерата за видеонаблюдение, можете да използвате софтуер за видеонаблюдение, който поддържа камерата ви. Софтуерът ще ви позволи да записвате видео на местно устройство или в облачна среда, както и да преглеждате записаното видео и да получавате предупреждения, когато камерата засече движение.

Какво е разликата между IP камерите за видеонаблюдение и аналоговите камери?

IP камерите за видеонаблюдение използват мрежата за предаване на видео, докато аналоговите камери използват коаксиален кабел. IP камерите осигуряват по-добро качество на видеото, по-голяма гъвкавост и повече функции за наблюдение и контрол, докато аналоговите камери са по-евтини и лесни за инсталиране.

Какъв е обхватът на безжичните камери?

Обхватът на безжичните камери може да варира в зависимост от много фактори, включително честотата на предаване, препятствията в средата (като стени и мебели), силата на сигнала на маршрутизатора и други фактори. Обикновено обхватът може да бъде между 30 и 100 метра в открито пространство и по-малък в закрито пространство. Важно е да се има предвид, че тези стойности са само ориентировъчни и реалният обхват може да варира в зависимост от много фактори.

Каква е минималната скорост на интернет, която е необходима за видеонаблюдение?

Минималната скорост на интернет, която е необходима за видеонаблюдение, може да варира в зависимост от резолюцията на камерата и броя на камерите, които се използват. За камери с резолюция 720p е нужна скорост на интернета от поне 1 Mbps, а за камери с резолюция 1080p – поне 2 Mbps. Ако използвате повече от една камера, скоростта на интернета трябва да бъде умножена по броя на камерите. Важно е да се има предвид, че тези стойности са минимални и може да бъде необходима по-голяма скорост на интернета, ако искате да използвате допълнителни функции като запис на видео или поточно предаване на живо.

Какво е мястото на съхранение на записите от видеонаблюдението?

Записите от видеонаблюдението обикновено могат да бъдат съхранявани на външен твърд диск, на карта памет или на облачен сървър. Изборът на място за съхранение зависи от нуждите и предпочитанията на потребителя. Ако искате да запазвате записите за дълъг период от време, може да бъде по-удобно да използвате външен твърд диск или облачен сървър.

Други Често Задавани Въпроси може да откриете на нашата страница тук

FipTec лого на прозрачен фон

FipTec предлага голям избор от камери за видеонаблюдение, които могат да отговорят на Вашите нужди и изисквания. Ако се интересувате от новини, продуктови ревюта, инструкции и други статии може да посетите нашата блог страница.

На главната страница на нашия уебсайт ще откриете общ преглед на продуктите, които предлагаме. Можете да се запознаете с нашата компания, да прочетете отзивите на клиенти и да научите повече за нашата мисия и цели.

Ако търсите конкретна камера за наблюдение, препоръчваме да посетите нашата страница - Онлайн Магазин, където ще намерите всички налични продукти.

За да ви бъде по-лесно да намерите желаната камера, може да посетите и съответните категории камери - За Дома, За Външен Монтаж, Миниатюрни, Соларни, Бебефони и Допълнителни Продукти за Камери.

Надяваме се, че нашият уебсайт ще ви помогне да намерите подходящата камера за вашите нужди и че ще се възползвате от нашите продукти и услуги. Ако имате въпроси или нужда от помощ, не се колебайте да посетите страницата ни с Често Задавани Въпроси или да се свържете с нашия екип от клиентски консултанти. Те с удоволствие ще ви помогнат да изберете най-доброто решение за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *