3 Различни Вида Засичане на Движение при Камери за Видеонаблюдение

Око което засича различни видове информация от камери за видеонаблюдение и я анализира

Приложението на камери за видеонаблюдение е все по-широко разпространено в различни области, като сигурност за дома и бизнеса. Една от най-важните функции на камерите за видеонаблюдение е засичането на движение, което може да доведе до предотвратяване на престъпления и инциденти. В тази статия ще разгледаме различните видове засичане на движение при камери за видеонаблюдение.

Видове засичане на движение

Засичане на движение на базата на измененията в картината

Ръка, която се мърда пред обектива на камера.

Този метод използва алгоритъм, който засича движение, като сравнява текущата картина с предишната. Това са предимно моделите:

Ако има значителни разлики в картината, това може да означава, че има движение. Този метод е ефективен за засичане на движение, но може да доведе до лъжливи аларми при промени в осветлението.

Засичане на движение на базата на контури

Човек стои в стая пред сензорен дисплей

Този метод използва алгоритъм, който засича контурите на обектите в кадъра. Тези модели са по-висок клас и при тях има възможност за по-висока резолюция, което предоставя по-качествена и по-детайлна картина:

Ако се открие движение на контура, това може да означава, че има движение в кадъра. Този метод е по-малко вероятно да доведе до лъжливи аларми, но може да бъде по-сложен за настройка.

Засичане на движение на базата на топлинния образ

Силуети на хора заснети с топлинна камера

Този метод използва камери за видеонаблюдение, които могат да засичат топлината, излъчвана от обектите. Ако има промяна в топлината, това може да означава, че има движение. Този метод е ефективен за засичане на движение, но може да бъде по-скъп за имплементация. Използва се главно при соларните модели камери FipTec

Настройка на засичането на движение

Когато настройвате засичането на движение при камери за видеонаблюдение, е важно да внимавате за различните настройки. Може да изтеглите подробните инструкции за инсталиране, за да отключите функционалността на камерата ви FipTec. В зависимост от приложението (YCC365 Plus, iCSee Pro, i-Cam Plus, V380 Pro), може да се наложи да използвате различни настройки. Например, за засичане на движение вътре в сгради, може да е необходимо да използвате по-малка чувствителност, за да не се получават лъжливи аларми от домашни любимци или движение на хора. За засичане на движение на открито, може да е необходимо да използвате по-голяма чувствителност, за да засичате движение на по-големи обекти като автомобили.

Често задавани въпроси

Какви са най-добрите места за поставяне на камери за видеонаблюдение?

Най-добрите места за поставяне на камери за видеонаблюдение зависят от конкретните нужди на вашето бизнес. Обикновено обаче се препоръчва поставянето им на входовете и изходите, на складовете и други места, където има висок риск от кражби или инциденти.

Колко камери за видеонаблюдение са необходими за един магазин?

Броят на камерите за видеонаблюдение, нужни за един магазин, зависи от големината и нуждите на магазина. Обикновено са нужни поне две камери – една на входа и една в магазина. Добре е да идентифицирате нуждите на вашият бизнес и да изберете правилната камера за вас. Може да посетите Как да изберете камера за видеонаблюдение – №1 Наръчник за откриете всичко при избора на камера за видеонаблюдение. 

Как може да се избегне получаването на лъжливи аларми при засичане на движение?

За да се избегнат лъжливите аларми, трябва да се настрои правилно засичането на движение. Това включва избора на правилната чувствителност, размер на зоната и време за задържане. Според нас, едни от най-добрите камери с ниско ниво на лъжливи аларми са моделите с приложението iCSee Pro

Какви са различните видове камери за видеонаблюдение и коя е най-подходяща за моя бизнес?

Има различни видове камери за видеонаблюдение, като например куполни, булетни, скрити и други. Изборът на най-подходящата камера зависи от нуждите на бизнеса ви, като например мястото, на което ще бъде поставена камерата и какви функции ще бъдат нужни. Може да разгледате нашият онлайн магазин за камери за видеонаблюдение и да се запознаете с предлаганите от нас продукти. 

За други интересни и доста често срещани въпроси, може да посетите и нашата страница Често Задавани Въпроси.  

Заключение

Засичането на движение при камери за видеонаблюдение е една от най-важните функции на тези камери. Това може да допринесе за по-голяма сигурност, по-добро организиране на магазините и по-безопасно движение на пътищата. За да настроите засичането на движение при камерите, трябва да внимавате за различните настройки, като чувствителност, размер на зоната и време за задържане. Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и ще ви помогне да използвате камерите за видеонаблюдение по-ефективно.

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от консултация за избора на камера за видеонаблюдение, не се колебайте да се свържете с нашите експерти в областта на видеонаблюдението. Те ще са радостни да ви помогнат да изберете най-подходящата камера за вас.